29 Ocak 2019 Salı

| Fux Projesi Sona Erdi

Bir süredir Fuat Bölük tarafından geliştirilen Fux Projesi ne yazık ki sonlandırıldı. Projenin neden sonlandığına değinmeden önce kısaca Fux Projesi'nden bahsetmek istiyorum.


Fux Projesi, Fedora tabanlı bir Linux dağıtımı olarak ortaya çıktı. Açık kaynak kodlu olan bu Linux dağıtımı, Workstation (İş İstasyonu), Server (Sunucu) ve Minimal olmak üzere üç farklı türde geliştirildi. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere Server isimli türü genellikle sunucularda kullanılmak üzere, Workstation isimli türü genellikle son kullanıcılar için günlük kullanıma uygun olarak ve Minimal olan türü ise daha çok kullanıcıların kendi istedikleri gibi özelleştirebilmeleri ve geliştirebilmeleri için ortaya çıkarılmış ham sürüm olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte bizzat deneyimlediğim Workstation sürümünde, varsayılan olarak Gnome masaüstü ortamı gelmekte ve oldukça rahat ve kullanışlı bir şekilde çalışmaktaydı.

Son zamanlarda geliştirmeler açısından oldukça hızlı ve güzel bir şekilde ilerleyen Fux Projesi, geliştiricisi Fuat Bölük tarafından ne yazık ki sonlandırıldı. Fuat Bölük yapmış olduğu açıklamada her ne kadar sponsor desteği olsa da birtakım maddi imkansızlıklardan dolayı Fux'u geliştirmeye devam edemeyeğini ve projeyi sonlandırmak zorunda kaldığını belirtti. Böyle bir nedenle sonlandırılmasına gerçekten çok üzüldüm. Eğer güzel bir destek sağlanabilseydi proje Linux dünyasında çok büyük ses getirebilirdi.

İnternet sitesi aktif olan projenin son yayınlanan sürümünü aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Umarım ilerleyen dönemlerde bu sorunlar bir an önce çözüme kavuşur ve proje yeniden hayata geçirilebilir.

https://fuxproject.org/download.html

Teknolojiyi seven aynı zaman işçi hakları, toplu iş hukuku ve iş hukukuna ilgisi olan ve sendikalar hakkında araştırma yapmayı seven birisiyim sadece... Çalışma Ekonomisi mezunu ve sendika uzmanı...