16 Temmuz 2019 Salı

| Yerli ve Milli Uygulamalar Yapıyoruz!!!

Son günlerde herkesin ağzında bir yerli ve milli kelimesi dolaşıp duruyor. Adam hazır bir site kuruyor yerli ve milli, hazır bir altyapı kullanarak uygulama geliştiriyor yerli ve milli, hazır bir sistem çekirdeği kullanarak işletim sistemi yapıyor yerli ve milli... Nedir bu yerli ve milli sevdası?


Size burada yerli ve milli nedir, nasıl olur diye anlatmayacağım. Zira bilmeyenler için internette birçok açıklayıcı ve tanımlayıcı anlatım bulunmakta isteyenler buradan ulaşabilirler. Benim bahsetmek istediğim geliştiriciler birtakım güzel işler çıkarıyorlar ve bunu farklı ve ilgi çekici isimlerle isimlendiriyorlar. Ancak bu yerli ve milli tanımı birileri tarafından işin içine sokulduğunda her seferinde Türkçe isim koyma zorunluluğu varmış gibi algılanıyor. Neden kardeşim bu Türkçe zorunluluğu? Ben çok ilgi çekici bir isim bulmuşum ve benim yaptığım uygulama sadece isminden dolayı binlerce kişinin ilgisini çekecekse ben buna neden Türkçe isim koymak zorunda olmalıyım?

Hadi bunu geçtim. Daha tam olarak gerçekten yerli ve milli tanımı arasındaki farkı bilmediğimiz için yaptığımız her naneye "Yerli ve Milli" damgası basmayı çok sevdiğimiz için başkalarının yaptığı hazır şablonları kullanarak yaptığımız basit bir şeye bile yerli ve milli damgasını basarız hemen. Bunları yazmamın nedeni ise az önce bir habere denk gelmiş olmamdan... Sanayi Bakanı bir açıklama yapmış ve "Whatsapp yerine bizim kendi yerli ve milli uygulamalarımız olan Bip ve Laff'ı kulanın" demiş. Zamanında bu yerli ve milli kafası bize Zebrachat'i klonlayıp yerli ve milli PTT Messenger'ı sunmamış mıydı? Hatta Play Store ve App Store'a koymadan uygulamayı kaçak olarak kurmamız gerekiyordu. Ne oldu o proje? O projenin sayfasına ulaşılamıyor artık. PTT'nin sitesinden tamamen kaldırılmış.

Neyse bu yazı biraz siyasete kaymaya başladı o yüzden konuyu burada kapatıp size daha kaliteli ve açık açık ne olduğunu, nasıl olduğunu anlatan bir başka yerli ve milli olmayan bir projeden bahsedeceğim. Adı "Dedi". Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği tarafından geliştirildi ve gayet kullanışlı bir mesajlaşma uygulaması. Üstelik adamlar uygulamayı hangi altyapıyı kullanarak yaptıklarını sitelerinde açık açık belirtiyorlar. İsteyen geliştiricilerde kaynak kodumuzu inceleyebilir diyorlar.

Signal altyapısını kullanan bu uygulama aslında güvenlik açısından doğuştan güvenli. Çünkü Signal, daha Whatsapp'ta bile kullanılmıyorken uçtan uca şifreleme sistemi ile mesajlaşmalarınızı ve aramalarını koruyordu. Bu yüzden işin pirinin altyapısını kullanan bir uygulamadan bahsediyorum size. Belki aklınıza takılmıştır diye de ekliyorum. Bu uygulamanın sunucuları yok. Tamamen Signal altyapısı ve güçlü şifreleme özelliği sayesinde hiçbir bilginiz ne Signal'e ne de farklı herhangi bir kişi ya da kuruluşa bildirilmiyor. Bu anlamda benden geçer not alan uygulamayı indirebilmek için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Teknolojiyi seven aynı zaman işçi hakları, toplu iş hukuku ve iş hukukuna ilgisi olan ve sendikalar hakkında araştırma yapmayı seven birisiyim sadece... Çalışma Ekonomisi mezunu ve sendika uzmanı...