30 Nisan 2020 Perşembe

| Sosyal Medya Pazarlamasının Önemi

Sosyal medya ilk ortaya çıkmaya başladığı yıllardan beridir olağanüstü bir gelişme göstermiş ve büyük bir ilerleme kaydetmiş durumda. Özellikle pazarlama alanında yeni açılımların gerçekleşmesiyle bu alanın en önemli faktörlerinden biri haline geldi. Son dönemde sürekli olarak değişen teknoloji ile birlikte pazarlama tekniklerinde de yeni stratejiler geliştirilmekte. Özellikle dünya genelinde yapılan anketleri de göz önünde bulundurduğumuzda artık online pazarlama yeni bir boyut kazanıyor. Bu alanın en büyük alt kollarından biri olan sosyal medya pazarlaması da büyük şirketlerin ilgisini büyük bir oranda çekiyor.

sosyal-medya-pazarlamasi

Emarsys şirketinin yaptığı araştırmaya göre 2019 itibariyle dünya genelinde 3.2 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunuyor ve bu rakam dünya nüfusunun yaklaşık olarak %42'sini oluşturuyor. Bu doğrultuda da sosyal medya, şirketlerin reklam stratejilerinde pastanın büyük bir kısmına hakim oluyor. Özellikle Oberlo'da bulunan istatistiklerden de göreceğimiz üzere markaların %73'ü sosyal medyanın işlerine olan etkisinin "biraz etkili" ve "çok etkili" dediklerini ve sosyal medyanın gücüne inandıklarını görüyoruz. Bu bağlamda markaların sosyal medya pazarlaması dalgasına yöneldiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Sosyal medyanın markalar kadar müşterilere de etkisi azımsanmayacak derecede önemli. Yine Oberlo'nun istatistiklerinden görebileceğimiz üzere müşterilerin %54'ü satın almak istedikleri ürünleri sosyal medya üzerinden araştırıyor. Müşteriler, özellikle ürün incelemeleri ve geri bildirimler sayesinde markaların ürünlerine ilişkin son derece derinlemesine bilgi sahibi olabiliyorlar. Ayrıca marka ile iletişime geçmenin kolay olduğu sosyal medya platformlarındaki bu deneyimi, müşterilerin %71'i olumlu karşılamış ve alışveriş deneyimlerine pozitif bir katkı sağladığını belirtmişler. Bu müşteriler ankette yer alan bir diğer soruda ise bu deneyimlerini aile üyelerine ve arkadaşlarına aktaracaklarını belirtmişlerdir.

Özellikle markaları ve müşterileri ortak bir noktada buluşturma konusunda vazgeçilmez platform olan bu sosyal medya sitelerinin geleceğin pazarlama stratejileri üzerinde son derece etkili olacağını günümüzde de etkili bir şekilde kullanılmaya çalışıldığını söylesek yalan olmaz.

Teknolojiyi seven aynı zaman işçi hakları, toplu iş hukuku ve iş hukukuna ilgisi olan ve sendikalar hakkında araştırma yapmayı seven birisiyim sadece... Çalışma Ekonomisi mezunu ve sendika uzmanı...

2 yorum:

  1. Gerçekten güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Bende bir şeyler eklemek isterim; sosyal medya artık kullanıcıları kendisine bağımlı hale getirdi. Bu yüzden kullanıcılar bu mecranın dışına çıkmak istemiyorlar. Zaten Facebook ve Instagram dan alım satım yapılıyor.

    YanıtlaSil
  2. Günümüzde sosyal medya pazarlaması çok önemli bir rol alıyor. Markalar buna dikkat etmediği sürece birçok sorun yaşayacaklardır. Bundan çok eminim ve bu konuda makale çok güzel ve açıklayı olmuş

    YanıtlaSil